به گزارش خبرگزاري جمهوري اسلامي ايران، سلسله تصادفات ناشي از كار در صنايع و معادن مختلف استان در سال جاري باعث حساسيت بيشتر مردم نسبت به علت اين معضل شده است، هرچند كه مديران وزارت كار مي گويند كه در واحدهای نظارت بر ایمنی و بهداشت یا HSA بررسی و در عین حال آموزش های مستمر را شناسایی و اجرا می کنند.
البته بخشی از آمار فوتی ها مربوط به مشکل سرویس ایاب و ذهاب کارگران بود که زیر نظر وزارت کار است.
این در حالی است که بر اساس آنچه در سال جاری در رسانه ها منتشر شده است، بدون توجه به آمار جان باختن چهار یا پنج کارگر مجتمع مس سرچیشمی، فوت پنج کارگر معدن مس اسفنده جیرفت در 4 مردادماه و فوتی ها. یکی از کارگران معدن جنوب آپنل در 56 کیلومتری کیلومتری شمال غرب مرکز استان کرمان روز 19 خرداد ماه یک معدنچی در گلگر سیرجان بر اثر سقوط از ارتفاع جان باخت. در شهر صنعتی کرمان روز 24 مهرماه بیش از 10 نفر مصدوم شدند، یک کارگر در معدن 50 متری ارزویه در 7 شهریور و هشت کارگر در معدن “گنبد آراستی” شهرستان فاریاب مجروح شدند. استان کرمان. جنوب کرمان 3 تیرماه این تنها بخشی از آمار حوادث ناشی از کار استان کرمان طی هفت ماه گذشته امسال است که طی آن تعداد زیادی کشته و تعدادی مجروح شدند.
شکی نیست که تعداد کشته ها و مجروحان این نوع تصادفات از این آمار رسانه ای بیشتر است و گفته می شود اگر با این وضعیت آماری این آمار نسبت به گذشته کاهش پیدا کند، به این معنی است که تعداد قربانیان کاهش یافته است. . در سال های اخیر بسیار بالاتر است، که دلیلی برای فکر کردن به بیماری های بسیار جدی است.
تعداد فوتی های ناشی از تصادفات در شرکت مس سرشیشم، زیرمجموعه شرکت ملی صنایع مس ایران نیز قابل توجه است که در گزارش زیر قابل مشاهده است:
اگرچه حوادث ناشی از کار جزء لاینفک هر کارگاه و کارخانه ای است، اما باید از تمام قابلیت ها استفاده کرد و تا حد امکان به حداقل رسید، چرا توالی این حوادث سوال بزرگی است که باید پیگیری شود.
خبرنگار مجله خبری کار و تعاون که در این زمینه با مدیرکل کار استان کرمان گفت و گو کرده است، ابتدا سوال خود را با موضوع حادثه اخیر در مجتمع مس رفسنجان آغاز کرد که طی آن یک کارگر جوان 30 ساله در این مجتمع جان خود را از دست داد. علت مرگ پس از آن مشخص نشد
در این زمینه بخوانید:
مجتبی مصباح وی در پاسخ به سوال خبرنگار مجله خبری کار و تعاون مبنی بر فوت کارگر جوان مجتمع مس در 28 مهرماه سال جاری، گفت: تحقیقات وزارت کار در خصوص حوادث ناشی از کار با دستور وزارت کار انجام می شود. مقام قضایی یعنی دادگاه باید علت حادثه را به ما اطلاع دهد و در ابتدای این حادثه همکاران اداره کار در محل حاضر شدند و به بررسی حادثه پرداختند و گزارش خلاصه خود را تایید کردند.
وی در پاسخ به سوال خبرنگار مجله خبری کار و تعاون مبنی بر افزایش تصادفات ناشی از کار به ویژه در سه ماه اخیر در مجتمع مس، بدون اینکه پاسخ مشخصی در این زمینه بدهد، در آمار کلی که به دست آورده است، گفت: وزارت کار: بر اساس آمار رسمی وزارت کار، تعاون و رفاه اجتماعی، از سال 1400 تاکنون، تعداد حوادث و فوتی های ناشی از کار در استانداری سالانه رو به کاهش بوده است. به طوری که تعداد فوت های ناشی از کار در سال 1401 نسبت به فوت سال 1402 9 مورد کاهش داشته است.
مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان کرمان تصریح کرد: فوت ناشی از کار در سال جاری نصف حوادث سال گذشته بوده و در واقع کاهش یافته است.
خبرنگار مجله خبری کار و تعاون بار دیگر به توالی حوادث ناشی از کار در مجتمع های معدنی در ماه های اخیر اشاره کرد و توضیح داد: به عنوان استاندار اداره ایمنی استان به آمار کلی این استان و تعداد حوادث ناشی از کارمان نگاه می کنم. افزایش و کاهش یافته است؛ به عنوان مثال در سال 1402 نسبت به سال 1401 تعداد تصادفات 17 درصد و تعداد فوتی های ناشی از این تصادفات 25 درصد کاهش داشته و از ابتدای سال جاری نسبت به سال 1402 کاهش داشته است. در آینده نزدیک جمع بندی و اعلام خواهد شد.
دلایل کاهش تصادفات از دیدگاه وزارت کار
وی کاهش حوادث کار در سطح استانداری را ناشی از افزایش 18 درصدی بازرسی ها دانست و افزود: این افزایش بازرسی ها در حالی رخ داد که تعداد زیادی از بازرسان ما یا بازنشسته شدند یا به شرکت های دیگر رفتند.
مصباح ادامه داد: از دیگر دلایل کاهش حوادث کار در استانداری این است که تعداد کمیته های حفاظت فنی و بهداشت حرفه ای که در شرکت ها ایجاد کردیم 15 درصد افزایش یافت.
نشست تخصصی ارزیابی حوادث مجتمع مس
وی در ادامه با تاکید بر اینکه روند در حوزه ایمنی و حوادث کار در سطح استانداری مثبت است، گفت: البته با توجه به حوادث کار در مجتمع مس، از برگزاری نشست تخصصی در این حوزه خبر دادیم. حوادث کار در مجتمع مس. برای تمامی شرکت های تابعه در شهرستان شهربابک میدان ایمنی برگزار می شود و باید بازرسی مس انجام شود تا علل حوادثی که از ابتدای سال در این مجتمع های مسی رخ داده است بررسی و اقدامات لازم انجام شود. .
مصباح اضافه کرد: همچنین با توجه به مشکلات پیش آمده در این مجتمع های مس، تیمی متشکل از بازرسان مجرب و کارآزموده به مدت چند روز به رفسنجان اعزام شدند و این تیم چند روزی در این مجتمع مستقر شد و از کل مجموعه بازدید کرد. و ایراداتی پیدا کردند که به آنها هشدار جدی داد و جلسات متعددی را با مجموعه مس و بخش های ایمنی خود برگزار کردند.
مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان کرمان با اشاره به راهکارهای کنونی برای کاهش حوادث ناشی از کار، گفت: ابتدا تعداد بازرسی ها 18 درصد در استان افزایش یافته و البته این بازرسی ها انجام می شود. به طور مستمر در یکی از شرکت ها بازرسی ماهی یک بار و در شرکت دیگر مانند زغال سنگ این بازرسی دو بار در ماه انجام می شود.
مس حداقل سه تا چهار روز در هفته چک می کند
وی ادامه داد: بازرسی از مجتمع های مس حداقل سه تا چهار روز در هفته بود ضمن اینکه کمیته حفاظت نیز در این مجتمع ها فعال است که زیر نظر وزارت کار، تعاون و رفاه اجتماعی فعالیت می کند.
مصباح به سایر اقدامات برای کاهش حوادث کار اشاره کرد و گفت: وزارت کار نیز موضوع آموزش ایمنی را با جدیت پیگیری کرد و در این راستا استانداری متعهد به آموزش 44 هزار کارگر است و این آموزش برای 96 هزار کارگر انجام شده است. در استانداری
وی با تاکید بر اینکه در سال جاری تعداد بازرسی های ایمنی و عملیات آموزشی نیز در استانداری افزایش چشمگیری داشت، تاکید کرد: با توجه به حادثه رخ داده در معدن طبس، تمامی معادن استانداری به صورت ویژه مورد بازرسی قرار گرفتند و نواقص موجود در معدن به این مین ها به طور جدی اشاره شد.
بسته شدن ناامن
مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان کرمان با اشاره به اینکه در راستای ایمنی معادن طی دو سه سال گذشته بسیاری از بخشهای غیرایمن معادن استان را تعطیل کردهایم، تاکید کرد: آخرین مورد نیز بسته شد سال و دو پرونده در سال 1401 ق.
وی در ادامه در پاسخ به این سوال که آیا تمامی شاغلان خوداشتغال یا بیمه کشوری و کارگری که مشمول قانون کار نیستند در آمار حوادث ناشی از کار مربوط به کارگران قرار می گیرند؟ وی تصریح کرد: آنچه وزارت کار به آن متعهد است ایجاد ایمنی در کارگاه های مشمول قانون کار است که اجازه ورود به مکان های غیر مشمول قانون کار را نداریم و متعهد به بررسی حوادث ناشی از کار در کارگاه هستیم. مشمول قانون کار
مصباح همچنین در پاسخ به این سوال که اگر تایید شود که ایمنی در کارگاه یا مجتمعی از اداره کار وجود ندارد، این اداره دولتی چه اقداماتی را انجام خواهد داد؟ وی گفت: در صورتی که این نقص ایمنی شدید باشد با دستور دادستانی مجتمع یا کارگاه پلمپ می شود اما اگر شدید نباشد ابتدا موارد نقص ایمنی به صورت کتبی به این کارگاه یا کارگاه اعلام می شود و ما معمولا یک مهلت نهایی 30 روزه به آنها بدهید و بعد از آن یک بار دیگر بازدید خواهیم کرد.
وی ادامه داد: در صورت عدم رفع این نقص با عنوان «عدم رعایت نکات ایمنی» به مرجع قضایی معرفی و برابر مقررات با آن برخورد خواهد شد.
مصباح در پاسخ به سوال خبرنگار مجله خبری کار و تعاون مبنی بر اینکه آیا در صورت وقوع تصادفات متوالی در یک کارگاه یا مجتمع، همان رویه ذکر شده در بند قبل تکرار می شود، تاکید کرد: گاهی می بینیم که این حوادث یکی پس از دیگری به دلیل یک حادثه بزرگ رخ می دهد. نقص در زمینه.» این کارگاه است که در ابتدا برای اخذ دستور لازم به مرجع قضایی ارجاع می شود اما گاهی حادثه ای رخ می دهد و سهل انگاری کارفرما در مورد ایمنی ضعیف است در این صورت نیازی به برخورد با کارگاه نیست به کارگران مربوطه آموزش داده خواهد شد
منبع خبر: https://www.irna.ir/news/85629949/%D9%88%D8%A7%DA%A9%D8%A7%D9%88%DB%8C-%D8%A2%D9%85%D8%A7%D8%B1%DB%8C-%D9%85%D8%B1%DA%AF-%DA%A9%D8%A7%D8%B1%DA%AF%D8%B1%D8%A7%D9%86-%D8%AF%D8%B1-%D8%AD%D9%88%D8%A7%D8%AF%D8%AB-%D9%86%D8%A7%D8%B4%DB%8C-%D8%A7%D8%B2-%DA%A9%D8%A7%D8%B1-%DA%A9%D8%B1%D9%85%D8%A7%D9%86