در اقتصاد خرد هدف غایی توجه به بازارهای فردی است اما در اقتصاد کلان هدف از توجه به بازارهای فردی، توجیه کردن حرکاتهای بزرگ یا کلان در اقتصاد است. برای مثال، تورم یا معیار نرخ تغییر در متوسط سطح قیمت در اقتصاد، یک مسئله اقتصاد کلان است. در واقع، اقتصاد خرد و اقتصاد کلان، دو شاخه از روش تفکر اقتصادی به شمار میروند.
چگونه با افراد سمی برخورد کنیم؟
این کتاب دومین جلد از مجموعهای 4 جلدی است که جلد نخست آن با نام مبانی علم اقتصاد، پیش از این منتشر شده است. این کتاب برای دانشجویان رشتههای اقتصاد، مدیریت، حسابداری و سایر رشتههای علوم انسانی که باید واحدهای درسی مجله خبری کار و تعاون، اصول علم اقتصاد و یا مبانی علم اقتصاد را بگذرانند قابل استفاده است. در یک اقتصاد بازاری، قیمتها و مقدار تولید کالاها از قابل مشاهدهترین ویژگیهای کالاهای تولید و مبادله شده، به شمار میروند. نظریه عرضه و تقاضا شرح میدهد که چگونه قیمتها، مقادیر تولید شده و مصرف شده را تنظیم میکنند. در اقتصاد خرد، در بازار رقابت کامل، قیمت و مقدار تولید توسط قانون عرضه و تقاضا تعیین میشود. در بازار رقابت کامل، به دلیل وجود تعداد بالای خریداران و فروشندگان، هیچکدام از طرفین از قدرت کافی جهت قیمتگذاری، برخوردار نیستند.
اقتصاد خرد به زبان ساده
در بازار انحصاری، همانطور که از اسم آن مشخص است، انحصار بازار در دست تولیدکننده یا مصرفکننده قرار دارد. برای نمونه، اگر در کشوری فقط دو تولیدکننده اتومبیل وجود داشته باشد، این دو تولیدکننده به عنوان تعیین کنندگان قیمت اتومیبل در آن بازار شناخته میشوند و قدرت بازار در دست آنها خواهد بود. به عبارت دیگر، به دلیل تعداد بسیار کم عرضهکنندگان، خریداران ناچارند که اتومبیل را با قیمتهایی از قبل مشخص شده توسط این عرضهکنندگان بخرند. مثلا کشش قیمتی کالاهای خرازی را میتوان صفر در نظر گرفت زیرا تقاضا برای آن با تغییرات قیمتی جزئی تغییری نخواهد کرد. اگر کشش قیمتی کالایی در بازار بین صفر و یک باشد تقاضای آن کالا کم کشش است یعنی با افزایش یک درصدی قیمت کالا و خدمات، تقاضا برای آنها کمتر از یک درصد کاهش مییابد. در بازار انحصاری، همانطور که از نام آن مشخص است، انحصار بازار در دست تولیدکننده یا مصرفکننده است.
در مباحث آموزش اقتصاد خرد، چنین بازاری که در آن تولیدکنندگان زیادی وجود دارند و رقابت بین فروشندگان و تولیدکنندگان مبنای تعیین قیمت میشوند را «بازار رقابت کامل» میگویند. مطالعه اقتصاد خرد از نظر تاریخی بر اساس نظریه تعادل عمومی، توسعه یافته توسط لئون والراس در عناصر اقتصاد محض و نظریه تعادل جزئی، ارائه شده توسط آلفرد مارشال در اصول اقتصاد انجام شده است. اقتصاد نئوکلاسیک بر چگونگی انتخابهای منطقی مصرفکنندگان و تولیدکنندگان برای به حداکثر رساندن رفاه اقتصادی خود، با توجه به محدودیتهای درآمد و منابع در دسترس تمرکز میکند. اقتصاددانان نئوکلاسیک مفروضات سادهکنندهای درباره بازارها میکنند، مانند دانش کامل، تعداد بینهایت خریداران و فروشندگان، کالاهای همگن یا روابط متغیر ثابت، به منظور ساخت مدلهای ریاضی رفتار اقتصادی.
کتاب نقش سیستمهای تولید به هنگام در بهرهوری تولید
مطابق نظریه تقاضا، مصرفکنندگان فردی به صورت عقلایی با توجه به درآمد، قیمتها، سلایق و سایر موارد مشابه، بیشترین مقدار ترجیحداده شده از هرکالا را خریداری میکنند. این مورد «محدودیت حداکثرسازی شده مقید» – با در نظر گرفتن درآمد و ثروت به عنوان قیدهای تقاضا – نامیده میشود. در خصوص نظریهٔ عرضه و تقاضا در اغلب موارد تجزیه و تحلیل پیچیدهای نیاز است تا بتوان یک مدل عرضه و تقاضا ارائه داد. یکی از اهداف اقتصاد خرد بررسی بازار و برقرار کردن یک رابطهٔ نسبی پولی بین کالاها و خدمات است. همچنین به بررسی موارد شکست بازار (مواردی که بازار قادر به تولید نتیجهٔ مطلوب و درخور نبوده) میپردازد و تئوریهایی را برای داشتن یک بازار رقابتی شرح میدهد. اقتصاد خرد کمک می کند تا انسان برای سرمایه گذاری یا خرید کالایی چه رفتاری از خود نشان دهند و چگونه می توانند در این زمینه موفق باشند.
- اقتصاد خرد، مباحثی چون رفتار مصرفکننده، رفتار تولید کننده و چگونگی تعیین قیمت در بازارهای مختلف را دربر می گیرد.
- در مورد سایر کالاها مکانیسم قیمتها تعیین کننده است البته دولت اسلامی می تواند بر حسب ضرورت در مکانیسم قیمتها دخالت کند.
- با مطالعه منابع اقتصاد خرد و فرا گیری علم اقتصاد در می یابیم که چگونه تصمیم ها و انتخاب های ما بر روند عرضه و تولید کالا، خدمات و در نتیجه قیمت و بهای محصولات تاثیر می گذارد.
- همراه عزیز؛ از اینکه نظر خود را با ما در میان گذاشتید صمیمانه سپاسگزاریم.